Luchtwassers worden vaak toegepast in de Vlaamse varkenshouderij. Vorige week vertelde varkenshouder Dirk over de luchtwassers op zijn bedrijf. Dirk gaf toe dat hij wel eens een steekje liet vallen in de opvolging van de wasser. Om de varkenshouders op weg te helpen in wat wel en niet moet, en in de opvolging en het onderhoud van luchtwassers, lanceren Inagro en Innovatiesteunpunt een nieuwe publicatie “Een luchtwasser, wat nu?”. We lichten een tipje van de sluier.

Luchtwassers in varkenshouderij - deel 2: tips uit gloednieuwe publicatie

Vorige week vertelde varkenshouder Dirk over de luchtwassers op zijn bedrijf. Dirk gaf toe dat hij wel eens een steekje liet vallen in de opvolging van de wasser. Zijn verhaal gaat nu verder:

“Na het bezoek van de inspectie ben ik aan de slag gegaan. Ik heb het gesprek met de constructeur opnieuw opgestart en liet de sproeiers te vervangen. We bekeken samen hoe we de toegankelijkheid konden verbeteren en beslisten om een trapje aan de muur te bevestigen en een luik in de wasser te voorzien.”

TIP 1: De goede relatie met de constructeur is belangrijk. Na de installatie moet de wasser vele jaren goed werken. Bij problemen moet je dus kunnen terugvallen op de constructeur.

 

“Voor mij was het niet duidelijk welke documenten ik nodig had en welke niet. Nu weet ik dat ik een technische fiche, een bedieningshandleiding, een monsternameprotocol én een onderhoudscontract nodig heb. Gelukkig kon ik de ontbrekende documenten nog opvragen en is alles nu in orde.”

TIP 2: Bewaar de documenten die je van de constructeur kreeg.

 

“Voor de wekelijkse controle heb ik een herinnering in mijn gsm gezet. Ik hoop dat dat na verloop van tijd routine wordt. Tenslotte duurt het maar een paar minuutjes, maar het zorgt er wel voor dat ik bij problemen sneller kan ingrijpen.”

TIP 3: Om tot een goedwerkende luchtwasser te komen is de wekelijkse opvolging noodzakelijk. Plan je bezoekje in en houd je logboek goed bij.

 

Wil jij ook weten wat je wel en niet nodig hebt en hoe je de luchtwasser correct opvolgt? Lees alles over luchtwassers (van vergunningsvereisten, belangrijke documenten tot onderhoud- en aankooptips) in de brochure “Een luchtwasser, wat nu?”.

 

Foto: Departement Landbouw en Visserij

Gekoppelde thema's & sectoren: Luchtemissies | Varkenshouderij