Op dinsdagavond 24 oktober vond de studieclub professioneel onderhandelen plaats. Samen met Ronny Van Baelen (Yamas Communicatie) leerden we doelen en grenzen bepalen, emoties onder controle houden, duidelijk communiceren… zodat we vanaf nu de beste deals kunnen sluiten. De studieclub kadert in het project Leader Midden-West-Vlaanderen om de managementscapaciteiten van de  varkenshouders te versterken. We geven je een aantal concrete tips uit deze studieclub mee,  waar je meteen aan de slag mee kunt.

Professioneel onderhandelen

1. Voorbereiden
Om een goed onderhandeling te starten is het best om deze eerst voor te bereiden. De uitdrukking ‘een goed begin, is het halve werk’ is hierbij zeker van toepassing. Denk goed na over het onderwerp. Een goede voorbereiding over het ‘product’ waarover je onderhandelt is heel belangrijk (bv. Wat is de kwaliteit van de biggen die ik aanlever? Welke prijs krijgen mijn collega’s hiervoor? Zijn er andere elementen in de markt van toepassing? …?)
Probeer daarnaast zoveel mogelijk te weten te komen van je tegenspeler op zowel informatief  (bevoegdheid..) als persoonlijk vlak. Is de persoon waarmee je onderhandelt voornamelijk dominant, sociaal of afstandelijk? Elke type persoon wordt best op een andere manier benaderd.

2. Doelen en grenzen bepalen
Bepaal vooraf je doel en je grens: wat wil je bereiken en tot hoe ver wil je gaan?
Overschrijdt dit niet tijdens je onderhandeling. Bepaal ook voor jezelf met welk akkoord je zelf tevreden bent.

3. Emotionele afstand bewaren
Durf tijdens de onderhandeling te onderbreken en een pauze in te lassen indien je bepaalde zaken op een rijtje wil zetten.

4. Goed luisteren
Herhaal bepaalde zaken en vat ze luidop samen. Kijk naar de lichaamshouding van de ander.

5. Duidelijk spreken, duidelijk communiceren
De woorden, de manier en de lichaamshouding is hierbij van belang. Kom zelfzeker over!

6. Weten wanneer en hoe je afsluit
Weet wat je hebt afgesproken. Is het een goede deal, een slechte deal of eerder een win-win situatie? Overloop ook nog eens heel duidelijk wat de deal inhoudt voor beide partijen, zodat er geen twijfels nadien ontstaan.2017-10-31-onderhandelenbanner.jpg


Gekoppelde thema's & sectoren: Varkenshouderij