Naar jaarlijkse gewoonte organiseerden we eind juni de voorjaarsbiovelddag op het proefbedrijf van Inagro. Er was opnieuw heel wat interesse van (biologische) landbouwers en stakeholders. We maakten een tussentijdse balans op van een aantal proeven in onder meer aardappel, soja, granen, kolen en bonen. Daarnaast kon je een uitgebreide machinedemo bijwonen. Vorige week blikten we terug op de proeven, onkruidbestrijding en de innovatieve teelttechnieken. Deze week zijn de machines aan de beurt, meer bepaald de precisiecultivatoren.   

 
Biovelddag juni 2017: precisiecultivatoren uitgebreid gedemonsteerd
In een vorig nieuwsbericht blikten we vooruit op de demo en wezen we je op de aandachtspunten voor een goede oppervlakkige bewerking. Voor het mechanisch vernietigen van graszodes, groenbemesters of onkruiden is ondiep 'scalperen' voordelig en werk je tegelijk best volvelds. Dat stelt eisen aan de machine en de keuze van messenvoeten.
Een kort fotoverslag...  

biobpr20170706_lemken_bio.jpg
De "Lemken Kristall 9" heeft extra kantschijven om de bewerkte grond binnen het bed te houden. De messen zijn met een sluitpen afneembaar en naargelang de toepassing snel te verwisselen. De messen op de foto hebben 'vleugels' die zorgen voor extra menging. Aangesloten grond lijkt dan wel vereist. - BVBA Malengier Willy en Franky (Zonnebeke)

biobpr20170706_steeno_bio.jpg
Bij de "Multi-tasker" van Steeno gebeurt diepteregeling door de rol met variabel derde punt. De tanden maken de bovenste laag van de grond los en een vorenpakker drukt daaronder licht aan, wat uitdroging tegen gaat. Elke tand kan bij stevige obstakels uitwijken met behulp van een 'mechanische non-stop'. -Vanometaal - Steeno (Vichte)


biobpr20170706_kverneland_bio.jpg
Met de "Kverneland CLC" is een precieze diepteregeling mogelijk dankzij de extra wielen vooraan. De messen op de foto overlapten nipt, maar zijn makkelijk wisselbaar. De tanden staan ruim opgesteld, wat de doorstroom vergemakkelijkt. - Gemori (Hooglede)

biobpr116_treffler.jpg
De "Treffler TF" is een aanvulling voor stoppelbewerking op de Treffler TGA, die met vlakke messen ondiep en volvelds bewerkt. De diepte wordt geregeld door de hefinrichting en wielen voor- of achteraan. - Man@Machine (Grijpskerke, NL)