Begin januari staan de deuren van Flanders Expo opnieuw open voor bezoekers en exposanten van de Vlaamse landbouwbeurs Agriflanders. Ook Inagro zal er zijn (stand 4115 in hal 4). Jouw IPM-strategie staat dit jaar centraal op onze beursstand. We reiken je namelijk heel wat tools aan om jouw gewasbescherming goed te laten verlopen. Benieuwd? In een reeks van vier blogs lichten we een tipje van de sluier. Deze week: plantendiagnostiek.

Jouw IPM-strategie bepalen? Inagro staat je bij - deel 2

Binnen geïntegreerde gewasbescherming (IPM) is het waarnemen van ziekten en plagen cruciaal. Gelukkig herkent de landbouwer zelf al heel wat, maar af en toe treedt er nog een onbekende ziekte of plaag op. Om die te identificeren en ze daarna op de juiste manier te bestrijden, kan je bij Inagro terecht. Leden kunnen jaarlijks twee stalen gratis laten analyseren.

 

Waarom?

Landbouwers hebben zoveel mogelijk informatie nodig om een doordachte IPM-strategie te kunnen ontwikkelen. Onder het motto “meten is weten” wil Inagro telers bewustmaken van alle ziektes en plagen in hun gewassen. Die kennis over de ziekte of plaag in het gewas zorgt er namelijk voor dat de landbouwer het juiste bestrijdingsmiddel kan inzetten. Bovendien kan een analyse ook nuttige informatie opleveren om de ziekte of plaag in de toekomst te vermijden of om een geschikte volgteelt te kiezen. Zo worden de problemen in de toekomst beheersbaar.

 
Breng een goed gewasstaal binnen
 
De analyse van een gewas dat niet goed groeit, afsterft, rot of een ongekend symptoom vertoont, start met een goed staal. Het ziekste deel van de plant nemen, is niet zinvol. De juiste diagnose stellen gaat namelijk gemakkelijker op een plantdeel in het beginstadium van de ziekte. Als de wortels van de plant afsterven, is het ook nuttig om die samen met een deel van de grond errond op te nemen. De teler kan zijn staal binnenbrengen aan het onthaal of dag en nacht in de nachtkluis van het labo van Inagro. Vergeet niet om de infofiche erbij te voegen. Na een week tot 10 dagen krijgt de landbouwer de resultaten en bijhorend advies.
 
 
Een voorbeeld...
 
plantendiagnostiek_15122016.jpgIn 2013 doken symptomen op in prei. Heel wat landbouwers waren ervan overtuigd dat het papiervlekkenziekte was en verhoogden daarom de behandelingsfrequentie. Hoewel de bovenste vlek papiervlek was, bleken Pseudomonas bacteriën de onderste vlek te veroorzaken. Veelvuldig behandelen kan net een voordeel geven aan die bacteriën. Door het verzwakken van de waslaag kunnen de bacteriën namelijk nog verder verspreiden.

 

Wil je meer weten? Breng ons een bezoekje op stand 4115 (hal 4). De 10de editie van Agriflanders vindt plaats van 12 tot 15 januari 2017, telkens van 10.00u tot 19.00u in Flanders Expo.