In de zoektocht naar een hogere bedrijfseigen eiwitproductie voert Inagro al enkele jaren proeven uit met biologische mengteelten, waarin triticale gecombineerd wordt met erwten of veldbonen. In het seizoen 2015-2016 werd het rassenaanbod opnieuw opgevraagd en vergeleken. We maken ook een evaluatie van drie jaar wintermengteelten.  

 
Rassenkeuze mengteelten erwten of veldbonen met triticale

Meer info over zaaidichtheden en andere aspecten van de mengteelt granen met erwten of veldbonen vind je in volgende documenten: 

Besluit  
De mengteelten triticale met erwt of veldboon gingen goed van start in de zachte winter van 2015-2016. De natte junimaand zorgde voor een snelle ontwikkeling van Botrytis in de veldbonen. Ongeveer op hetzelfde moment trad er bij die mengteelt legering op. De eindbalans was nog vrij positief, met een goede eiwitvoorziening ten opzichte van pure triticale bij zowel mengteelt met voedererwt als winterveldboon. Uit de resultaten van de laatste 3 teeltseizoenen blijkt triticale met winterveldboon meer teeltzeker en heeft het qua eiwitvoorziening meer potentieel ten opzichte van een mengteelt met voedererwt. Inzetten op mengteelten met beide peulgewassen blijft interessant om risico’s te spreiden.  

Het rassenaanbod neemt gestaag toe. Grote onderlinge verschillen namen we de afgelopen jaren niet waar. Een belangrijke eigenschap, vorstbestendigheid, kon in de normale tot zachte winters sinds 2013 niet goed bepaald worden. Van enkele standaardrassen, zoals Arkta (voedererwt) en Diva (veldboon), is de wintervastheid eerder al bevestigd. Ascension (voedererwt) en Organdi (veldboon) zijn de witbloeiende varianten in het rassenaanbod.

Meer in het verslag in bijlage (pdf).
Vragen over biologische mengteelten? Contacteer Annelies Beeckman (T 051 27 32 51).
Gekoppelde thema's & sectoren: Biologische Productie