Op 8 september vond op de biologische plukboerderij de Grenshoeve de tweede editie van de netwerkdag & beurs ‘Techniek in de bio tuinbouw’ plaats. Meer dan 300 bioboeren en mensen uit de biosector kwamen naar Bellegem om de innovaties uit de sector te bekijken.  Via velddemo’s, workshops en infostands van leveranciers werd heel wat informatie aangeboden over diverse technische thema’s. Nieuw dit jaar waren de demonstraties en workshops voor kleinfruitteelten.

Tweede editie netwerkdag ‘Techniek in de bio tuinbouw’. Vlaamse biosector gaat voor innovatie op maat

De biologische tuinbouwsector in Vlaanderen bestaat voor een belangrijk deel uit kleine tot middelgrote bedrijven met focus op korte keten werking. Deze groep bedrijven is groeiende en kenmerkt zich door een sterke gedrevenheid: gedreven om biologisch te telen, gedreven om de klanten in een breed aanbod van bio-groenten te voorzien en gedreven om door te groeien naar een verdere professionalisering. Een passende, betaalbare mechanisatie op maat van het bedrijf is hierbij een speerpunt. Niet alleen voor de teler een hele uitdaging maar ook voor de toeleverende sector om aan deze vraag te voldoen.

Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor landbouw en tevens voorzitter van CCBT, gaf omstreeks 13u het startschot van de dag. Machines voor onkruidbestrijding en bodembewerking maakten het hoofdaandeel uit van het programma. Maar bijvoorbeeld ook zaai- en plantmachines, afdekmaterialen voor teelten en teeltbedden, irrigatie- en tunnelsystemen, en tips & tricks om het hoofd te bieden aan de suzukii-fruitvlieg, kwamen aan bod in het dagprogramma. Een 30-tal standhouders gaven het beursgedeelte vorm.

deputé_bis.jpg
Gedeputeerde Bart Naeyaert

IMG_1643bis.jpg
Demonstratie handmateriaal voor mechanische onkruidbestrijding


Workshop tunnelsystemen_bis.jpg
Workshop tunnelsystemen voor groenten, aardbeien en kleinfruit


Heel wat toeleveranciers in de tuinbouw hebben steeds meer aandacht voor de noden van kleinere bedrijven en er zijn ook nieuwe, jonge toeleveranciers op de markt die zich specifiek op deze sector toeleggen. Denk maar aan de elektrische Naïo-schoffelrobot. Naast de nieuwste ontwikkelingen van toeleveranciers, werden ook eigen ontwerpen van bioboeren gedemonstreerd in het veld, waaronder enkele ontwerpen van het Franse netwerk Atelier Paysan, en konden de bezoekers deelnemen aan een rondleiding op het gastbedrijf De Grenshoeve.

Kennismaking met l'Aterlier Paysan_bis.jpg
Kennismaking met l'Atelier Paysan, een Franse coöperatie voor autoconstructie van machines

Het brede aanbod van technieken dat getoond werd op de netwerkdag bewijst dat de biosector innovatie niet uit de weg gaat. Het diverse gamma aan mogelijkheden voor mechanisatie heeft heel wat telers dan ook inspiratie kunnen bieden om hun bedrijf verder te professionaliseren. Maar de netwerkdag was daarnaast ook een echte ontmoetingsdag. Telers konden kennismaken met interessante toeleveranciers, maar ook collega-telers ontmoeten en met hen hun ervaringen en noden op gebied van techniek op hun bedrijf uitwisselen.

De dag werd in schoonheid afgesloten met de uitreiking van de innovatieprijs aan de meest creatieve bioboer. 8 deelnemers waagden hun kans en stelden hun eigen ontwerp voor aan het publiek. Uiteindelijk ging Klaas Ysebaert met de hoofdprijs lopen. Hij ontwikkelde de e-Weeder, een lichte elektrische werktuigendrager voor schoffelwerk in de bioteelt.

IMG_1809bis.jpg
De E-Weeder van Klaas Ysebaert, winnaar van de innovatieprijs

De netwerkdag is een initiatief van CCBT, Inagro, PCG en Proefcentrum Pamel, en kadert in een CCBT-project met steun van de Vlaamse overheid en Triodos Fonds. Een uitgebreid verslag met filmpjes vind je de komende weken terug in BIOpraktijk, de gratis e-nieuwsbrief van het CCBT.

Meer info?
Carmen Landuyt, carmen.landuyt@ccbt.be, 09 381 86 86, www.ccbt.be
Karel Dewaele, karel.dewaele@inagro.be, 051 27 32 58

Gekoppelde thema's & sectoren: Biologische Productie | Groenten Open Lucht