graan
sla
paddenstoelen
spinazie
banner7
banner8
banner6
banner5
banner10
banner12
banner11
demonstratie
Trial Version, Powered By DNNGo
Droogte zomer 2018

Update - droogte zomer 2018   (laatste wijziging: 28/09)

Graag informeren we je over de meest recente beslissingen  van de provinciegouverneur:

Het captatieverbod voor een beperkt aantal bevaarbare waterlopen blijft deels aangehouden omdat de besmetting met blauwalgen blijft. Het probleem is nog steeds aanwezig. In het kanaal Roeselare-Leie in de zone vanaf de Schaapbrug in Roeselare tot de Leie in Ooigem en in het kanaal Ieper-Ijzer in de zone tussen de jachthaven van Ieper en Boezinge-Sas blijft het verbod dus gelden. Contact met of inname van besmet water kan schadelijk zijn voor mens, dier en gewas.Over welke bevaarbare waterlopen het precies gaat, lees je in dit nieuwsbericht.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met onze waterspecialist Dominique Huits via dominique.huits@inagro.be of 051 27 33 88.

Nieuws
Biociden, hoe zit dat nu?

Wat zijn biociden? Welke worden gebruikt op een landbouwbedrijf? En voornamelijk wat moet je als landbouwer doen om wettelijk in orde te zijn?

Resultaten van proef met vroege rassen broccoli

De beste resultaten werden behaald met Ironman, Eos, Beany en Titanium: zij scoorden zowel kwalitatief als kwantitatief heel goed. SGD002 en 25-735 lijken beloftevol. De vroege cultivar Aquiles viel kwalitatief tegen. Malibu en SVBL 0166 volgden en scoorden al beter.

 
Schoon Boeren lokt 2000 curieuzeneuzen naar duurzame bedrijven - deel 1

Tijdens de zomer 2018 kwamen heel wat gezinnen curieuzeneuzen bij zes duurzame land- en tuinbouwbedrijven in de gemeenten Deerlijk, Kortrijk, Zwevegem en Harelbeke. Voor de vijfde keer investeerden Inagro en de Provincie West-Vlaanderen in de regionale publiekscampagne met de klinkende naam Schoon Boeren. We hechten er veel belang aan om de duurzaamheidsinspanningen van de land- en tuinbouwer om de hoek onder de aandacht te brengen. In een reeks van drie nieuwsberichten blikken we terug op een geslaagde editie!

Proef de lekkere kiwibessen nu!

Dit jaar werden er heel wat kiwibessen geoogst. De bessen hebben een lekkere, zoete smaak, een handig formaat en een hoogwaardige voedingswaarde. Proef je mee? En wist je dat je kiwibessen ook kunt telen in onze streken?

Carbon Farming om de voedselvoorzieningsketen te vergroenen

De landbouwsector heeft een groot potentieel voor koolstofopslag in de bodem en draagt zo bij aan de regionale en nationale klimaatdoelstellingen. Het Carbon Farming-project wil de voedselvoorzieningsketen groener maken door de opslag van koolstof in landbouwbodems te stimuleren.

Schaalveranderingen in land- en tuinbouw? Op zoek naar antwoorden.

Onze land- en tuinbouwsector blijft volop in beweging. We evolueren naar efficiëntere en technisch sterke bedrijven. En ja, daar hoort vaak een nieuwe vergunning bij. Kom naar de studienamiddag 'Schaalverandering in land- en tuinbouw' en krijg meer inzicht in het beoordelingsproces en het belang van een goed dossier. Discussieer met ambtenaren en studiebureaus over een aantal knelpunten.

Drone West: hét event rond professioneel dronegebruik met beurs en demo's

Ben je benieuwd naar de mogelijke toepassingen van drones op jouw bedrijf? Ben je op zoek naar de juiste partner? Dan is Drone West iets voor jou. Leg contacten op de beurs met dronedienstverleners, luister naar boeiende getuigenissen op de conferentie of laat je inspireren door de demo’s. Mis dit unieke evenement op 7 december niet!

Infonamiddag Van reststroom tot grondstof met demo eendenkroos kweken

Op 30 oktober organiseren UGent en Inagro een infonamiddag waarin we enkele mogelijkheden tonen om reststromen op te waarderen. Als afsluiter voorzien we een demo eendenkroos kweken, zodat je zelf de meerwaarde ervan kunt inschatten. In de infonamiddag staan we stil bij de manier waarop reststromen van kost tot opbrengst kunnen evolueren en waarop we voedingsstoffen terug kunnen winnen uit reststromen. Lees verder voor het uitgebreide programma.

Terugblik op de hopoogst
Uit de rijpheidsevolutie blijkt dat de hop dit jaar iets minder rijk is aan inhoudsstoffen in vergelijking met de voorgaande jaren. De droogte van het voorjaar en de zomer kan daarin zeker een rol gespeeld hebben. Voordeel van het droge weer was dan weer een lage ziektedruk, en dus mooie, gezonde hopbellen.
Impressie slotevent Entomatisation en speeddate voor insectenstakeholders

Samen met Hogeschool VIVES en Sirris hebben we de afgelopen twee jaar in het TETRA- VLAIO-project "Entomatisation"onderzocht hoe de kweek van insecten automatisch en op grote schaal kan verlopen. Het resultaat is de bouw van de eerste automatische voederlijn voor meelwormen in Vlaanderen. Tijdens het slotevent werden de onderzoeksresultaten van het project toegelicht. Nadien namen een 20-tal insectenstakeholders deel aan een speeddate.  

 
Agenda
Publicaties
24.09.18 - Teelthandleiding eendenkroos 2018

Eendenkroos komt van nature voor in kleine wateren, zoals poelen, vijvers en grachten. Omdat het plantje plaatselijk voor overlast kan zorgen, is het vaak ongewenst. Toch heeft het gewas een groot potentieel om de eiwitbron van de toekomst te worden. Het snelgroeiende plantje zet nutriënten uit vloeibare reststromen om in een onmiddellijk bruikbare eiwitbron. Met deze handleiding ga je zelf aan de slag. Je vindt er praktische informatie voor elke stap in het productieproces, van opstart van de teelt tot oogst en bewaring van het kroos. Je leert ook hoe je de ideale groeiomstandigheden kunt creëren en de groei kunt opvolgen.

21.06.18 - Verruim je kennis over ritnaalden

Ritnaalden zijn de laatste jaren een toenemend plaagprobleem in aardappelen, granen en groentegewassen. Hoewel het momenteel in de meeste gewassen niet de belangrijkste beschadiger is in schadeomvang, toch is het een zeer gevreesde plaag omdat ze moeilijk te beheersen zijn. Dit komt door hun ondergrondse levenswijze, langdurige cyclus en grillig optreden. In onze nieuwe brochure leer je nog meer over hun levenswijze, identificatie en wat je kan doen om het risico op schade gegrond in te schatten.    

   
17.05.18 - Jaarverslag 2017: Met beide voeten in het veld

In de publicatie “Met beide voeten in het veld” bundelen we onze bevindingen en realisaties van 2017. Het ‘magazine’ bevat korte en langere artikels over nieuwigheden én vaste waarden. Nieuw dit jaar zijn de zeven portretten, die de rode draad vormen in het verhaal. Daarin laten we een aantal van onze stakeholders aan het woord, want samenwerking is de motor van ons onderzoek.