graan
sla
paddenstoelen
spinazie
banner7
banner8
banner6
banner5
banner10
banner12
banner11
demonstratie
Trial Version, Powered By DNNGo

Waterschaarste in West-Vlaanderen
Update woensdag 16 augustus 2017

Gouverneur Carl Decaluwé besliste om het captatieverbod in onze provincie in te perken. Vanaf zaterdag 19 augustus mag je opnieuw water capteren in West-Vlaanderen. Voor de gebieden Polder De Moeren en De Blankaart geldt wel een uitzondering! Om het herstel in die waterlopen toe te laten, is het oppompverbod daar verlengd tot 31 augustus 2017. - Bekijk de kaart.

Verder blijft het aangewezen om spaarzaam om te gaan met water. Bovendien is aandacht voor het zoutgehalte nog altijd nodig om negatieve effecten te voorkomen.

> Lees meer in ons nieuwsbericht van donderdag 17 augustus.

> Bekijk het provinciale informatiepunt rond de waterschaarste.

 

Heb je nog vragen?

Neem contact op met onze waterspecialisten

Dominique Huits en Anne-Sophie Vandevoorde

anne-sophie.vandevoorde@inagro.be

051 27 33 88

Vliegenbestrijding bij melkvee

Naast het feit dat vliegen de rust van de dieren verstoren, heeft de aanwezigheid van de diertjes ook een negatief effect op de gezondheid en de hygiëne. Vliegen kunnen zeer gemakkelijk ziektes overdragen van het ene naar het andere dier. Denk bijvoorbeeld aan schimmels, bacteriën, virussen en parasieten. Een gepaste vliegenbestrijding heeft daarom zeker zijn nut.  

Vliegenbestrijding bij melkvee

Naast het feit dat vliegen de rust van de dieren verstoren, heeft de aanwezigheid van de diertjes ook een negatief effect op de gezondheid en de hygiëne. Vliegen kunnen zeer gemakkelijk ziektes overdragen van het ene naar het andere dier. Denk bijvoorbeeld aan schimmels, bacteriën, virussen en parasieten. Een gepaste vliegenbestrijding heeft daarom zeker zijn nut.    

  
Lees meer
  Betaalde voorlichting
Op een interactieve manier bijleren over ventilatie? Kom naar onze studiedag!

Wil je meer weten over hoe je een melkveestal goed kan ventileren? Heb je zelf nog vragen bij je huidige of toekomstige aanpak van de ventilatie? Dan is onze studiedag rond ventilatie in de melkveestal zeker iets voor jou! Op vrijdag 8 september ben je welkom in Inagro. Bekijk het programma in dit nieuwsbericht en schrijf je alvast in. Het belooft een interessante dag te worden!

Oppompverbod in onze provincie opgeheven, behalve in De Moeren en De Blankaart

Gouverneur Carl Decaluwé besliste op woensdag 16 augustus om het oppompverbod in te perken. Vanaf zaterdag 19 augustus mag je opnieuw water capteren in West-Vlaanderen. Voor de gebieden Polder De Moeren en De Blankaart geldt wel een uitzondering! Om het herstel in die waterlopen toe te laten, is het oppompverbod daar verlengd tot 31 augustus 2017. Verder blijft het aangewezen om spaarzaam om te gaan met water. Bovendien is aandacht voor het zoutgehalte nog altijd nodig om negatieve effecten te voorkomen. Lees meer in dit nieuwsbericht!  

 
Lange periodes droog, schade door haas en konijn hoog!

Hazen en konijnen gaan in droge periodes op zoek naar voedsel dat veel water bevat. Om schade te voorkomen, zijn preventieve maatregelen noodzakelijk. Helpen die maatregelen niet, dan kan je eventueel overgaan tot bestrijding. Maar dan moet je wel kunnen aantonen dat je één van de (verplichte) preventieve basismaatregelen toegepast hebt.

Situatie opbrengst en doorwas op Belgische aardappelvelden - 8 aug.

In de week van 7 augustus bemonsterden proefcentra 45 percelen met de rassen Bintje en Fontane verspreid over België. Inagro, PCA en PIBO namen Vlaanderen voor hun rekening. Fiwap en Carah deden de staalnames in Wallonië. Naast de opbrengst en onderwatergewicht schonken we ook veel aandacht aan doorwas.

Onderzoek teelt in stroken ui en wortel - stand van zaken deel 1
In dit nieuwsbericht vind je een korte stand van zaken over de intercroppingproef wortel en ui waarmee je in een vorig nieuwsbericht al kon kennismaken. De tripsdruk in de uien is hoog en de omstandigheden zijn droog, maar over het algemeen staan de stroken wortel en ui er goed bij. Dat is waarschijnlijk te verklaren door de goede bodemstructuur. Het proefveld was voorheen een weiland en na scheuren zijn de positieve effecten op de volgende teelten zichtbaar.

     
Oproep: leveren aan grootkeukens?

Heb je interesse om jouw hoeve- of streekproduct te leveren aan grootkeukens in de regio’s Roeselare en Oudenaarde? We starten een pilootproject om hoeve- en streekproducten te leveren aan grootkeukens. Daarvoor werken we samen met Bidfood (en eventuele andere grootdistributeurs), een verdeler van food- en non-foodproducten naar klanten in de horeca en de foodservice.

Odisee organiseert cursus aquacultuur

Binnen het Interreg-project Aquavlan 2 - waaraan Inagro meewerkt - organiseert de onderzoeksgroep Aqua-ERF van Odisee een introductiecursus aquacultuur. Zowel studenten als andere geïnteresseerden zijn welkom. Ontdek meer in dit nieuwsbericht.

Proefresultaten winterkoolzaad Inagro 2017

In 2017 legde Inagro in Wilskerke (kustpolder) en Zande (lichte polder) een rassenproef winterkoolzaad aan met 15 rassen. In Wilskerke voerden we ook een zaaidichthedenproef uit. In dit nieuwsbericht geven we de resultaten van die proeven weer.

Er zijn geen items om te tonen.
02.05.17 - Jaarverslag 2016

In het voorjaar stellen we traditiegetrouw ons jaarverslag aan je voor. Het jubileum '60 jaar onderzoek in Beitem en 5 jaar Inagro' maakte van 2016 een bijzonder jaar voor het proefcentrum. In het boekje - dat een toepasselijk jubileumjasje kreeg - blikken we kort terug op de festiviteiten. Daarnaast staan we stil bij de recente ontwikkelingen. Zo bundelen we de cijfers, belangrijkste innovaties, blikvangers uit onderzoek en dienstverlening en opmerkelijke campagnes en evenementen van 2016.

17.01.17 - FERM! - editie 2017

Land- en tuinbouwers krijgen het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" per post in hun brievenbus. Het inspireert hen in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. De publicatie komt tot stand in een samenwerking tussen het provinciebestuur, Inagro en VLM.

11.01.17 - Nutritionele waarde van eetbare paddenstoelen

Eetbare paddenstoelen worden vaak vergeten in het rijtje van gezonde groenten. Onterecht, ze zijn namelijk supergezond. Eetbare paddenstoelen hebben bijzondere voedingswaarden en die brengen we graag onder de aandacht. Je leest er alles over in deze publicatie.