Na de dioxinecrisis in '99 heeft de Belgische Overheid het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, kortweg FAVV, opgericht.

Sindsdien is België een voorbeeld inzake voedselveiligheidsbeleid.

Het FAVV controleert de voedingsketen van bord tot mond. De landbouwsector is een heel belangrijke schakel in de voedingsketen.



Inspecties

Om zijn inspecties uit te voeren, gebruikt het FAVV een systeem van check-lists. Dit werktuig zorgt ervoor dat controles geüniformiseerd worden en dat deze zo objectief mogelijk worden gemaakt. Voor landbouw is er een lijst van checklist voor:

Voor landbouwers die ook aan verwerking van hun producten doen is er nog een derde lijst.



Wettelijke voorschriften

Op de website van het FAVV vindt u onder 'beroepssectoren' informatie voor bedrijven actief zijn in de voedingssector.

Deze informatie kan helpen de wettelijke voorschriften met betrekking tot de veiligheid van de voedselketen na te leven.

U vindt er ook praktische "tools" (aanvraagformulier voor een registratie, een toelating en/of een erkenning, gezondheidscertificaten voor de export, checklists, ...).

Een greep uit de behandelde sectoren en onderwerpen:

  • dierlijke en plantaardige productie
  • autocontrole
  • erkenningen, toelatingen,...
  • in- en uitvoer
  • wetgeving
  • checklists
  • laboratoria



Contact

FAVV
Administratief Centrum Kruidtuin
Food Safety Center
Kruidtuinlaan 55
B-1000 BRUSSEL
T 02 211 82 11
W www.favv.be

Elke provincie heeft zijn eigen Provinciale Controle Eenheid (PCE)
PCE West-Vlaanderen
AIPM
Koning Albert I laan 122
B-8200 BRUGGE
BELGIE
T 050 30 37 10
F 050 30 37 12
E Info.WVL@favv.be

PCE-Hoofd: Dirk DEVREESE Sectorverantwoordelijke primaire productie: Ignace DESMEDT